Témakeresés

Az eddig megismert feltételek alapján el tudsz kezdeni gondolkozni, de mindenképpen hagyj időt az „agyalásra”. Próbálj meg olyan témát kitalálni, ami érdekel a szakodon belül. Szívesebben dolgozol majd rajta, könnyebben elkerülöd az alkotói válságot, és sokkal kevesebb fejtörést okoz.

Érdemes kutakodnod előzetesen: egyáltalán milyen témák jöhetnek szóba.

Első körben az alapvető, széles, nagy témát kell körbejárnod: mik a fő fogalmak, ha a területnek vannak fő szerzői, őket meg kell ismerned, milyen folyamatokat tudsz felvázolni, elméleteket, amelyek meghatározzák a számodra érdekes témát. Ne felejts el jegyzetelni! Hidd el, nincsen annál idegölőbb, amikor van egy jó ötleted, de nem írod le, mert úgy vagy vele, hogy máskor is eszedbe fog jutni. Nem. Írd le, az a biztos! Hiába tűnik úgy, hogy biztosan emlékezni fogsz a weboldalra, könyvcímre, szerzőkre, arra, hogy hol is van az a jó könyv, amit kiszúrtál a könyvtárban. Szóval jegyzetelj!

Te ismered magad, hogy mi kényelmes: lehet egy jó kis füzeted, kis lapocskáid, írhatsz a telefonodba, számítógépen – ahogy neked a legkényelmesebb. Ez tényleg fontos szempont.

Előfordulhat, hogy annyira nem ismered a témát, hogy semmi nem tűnik érdekesnek – semmi gond: irány a Wikipédia, és keress rá minden szerzőre, fogalomra, rövidítésre, stb., amire csak tudsz.

Végső soron akkor jó a témád, ha 4-6 szóban össze tudod foglalni. Amíg ez nem megy, az azt jelenti, hogy nem szűkítetted még le a témádat eléggé. Gondolj csak bele, sokkal jobb leírni valamit pár mondatban, mint túlragozni. Ezzel együtt, minél jobban kivesézel egy témát, annál speciálisabb forrásokat tudsz találni és jobban el tudsz benne mélyülni. Ne akarj mindenről írni, mert ha túl széles a témád, saját magaddal tolsz ki leginkább.

Légy bátor, és kísérletezz! Ha már utánajártál alapfogalmaknak, tudsz két fontosnak tűnő szerzőt mondani, érted, hogy pontosan mit vár a tanárod, próbálj meg témákat megfogalmazni. Fogd meg a téged érdeklő kulcsfogalmakat és gyúrd össze. Előbb utóbb az egyik meg fog tetszeni.

Címadásnál természetesen konkrétabbnak kell lenned, az lehet nyugodtan jó hosszú, illetve lehet alcíme is.

Ha van témád, címed, gyűjts ki a jegyzeteidből 5-10 könyv és cikkcímet, és ezt mind mutasd meg a konzulensednek, hogy segítsen megtalálni a következő lépést.
Gratulálunk, már túl is vagy az első lépcsőfokon!