Amit tudnod kell

Mielőtt papírt, tollat vagy klaviatúrát ragadnál, alaposan végig kell gondolnod, hogy milyen általános követelményei vannak egy szemináriumi beadandónak vagy egy szakdolgozatnak!

 1. Határidő
  Részleteket is le kell adnod, vagy csak az egészet? Mikorra kell beadni? Mi történik, ha csúszol a határidőt illetően? Vagy ami senkinél nem cél, de mégis előfordulhat: mi a következménye, ha egyáltalán nem adod le?
 2. Formátum
  Nyomtatva kell beadni, e-mailben elküldeni, vagy valahová fel is kell tölteni?
  Jó, ha tudod, hogy a Könyvtár számítógépein is megszerkesztheted a dolgozatot, majd kinyomtathatod, sőt innen fel is töltheted a megfelelő felületre.
 3. Műfaj
  Érvelést várnak, önálló kutatást, irodalmi áttekintést, beszámolót, összefoglalást, esetleg bibliográfiát?
 4. Terjedelem
  Pontosan mennyit kell írnod? Oldalszámot adtak meg vagy szószámot? Van-e a terjedelmet illető elvárásoknak minimuma és/vagy maximuma?
 5. Cél
  • szemináriumi dolgozat: Ha a kurzus egészét nézed, hogyan viszonyul a feladat a kurzus anyagához? Mit tudsz felhasználni a kurzus anyagából?
  • szakdolgozat: Hogyan viszonyul(jon) a dolgozat az eddigi tanulmányaidhoz?
 6. Értékelés
  Milyen értékelést fogsz kapni a dolgozatra? Jegyet, pontot, százalékot? Milyen szempontok lesznek dominánsak az értékelésnél? Értékelik-e a forrásaid minőségét és mennyiségét? Elvárásként szerepel-e a témakör irodalmának ismerete és megértése? Értékelik-e a saját önálló gondolatok kibontakoztatását? Az egyéni véleményezés és a források közötti összefüggések feltérképezését?
  Ezeket átgondolva kell a hangsúlyokat a preferáltabb területekre helyezni, és ennek mentén célszerű kialakítani a dolgozat egyéni, általad megszabott stílusát.
Honnan kapsz választ?
 • szemináriumi dolgozat
  Ha kaptál kurzusleírást (nyomtatva v. Coospace-re föltöltve pl.), abban érdemes alaposan szétnézni.
  Ha nincs is emléked, biztosan említett részleteket az oktató is a kurzus elején – érdemes megnézni a jegyzeteid, hátha felírtál valamit.
  Ha kifogytál a lehetőségekből, érdemes az oktatót megkérdezni (személyesen fogadóórán v. e-mailben). Inkább előre kérdezz, mint utólag kapj rossz jegyet.
 • szakdolgozat
  Kutasd fel a szakodhoz ajánlott szakdolgozati szabályzatot, sorvezetőt, stylesheet-et, stb. és alaposan olvasd át!
  Gyakran hirdetnek meg kötelező vagy választható kutatási módszereket és dolgozatírást segítő kurzusokat a különböző tanszékek. Nézz szét a kurzusok között, és kérdezz a felsőbb évesektől és a tanárodtól!
  Alapvetően a konzulensed a fő információforrásod: kérdezz tőle sokat!