Milyen részekből áll egy szakdolgozat?

A különböző tudományterületek és képzési formák határozzák meg, hogy konkrétan milyen fejezeteket írj, de nagy általánosságban, az alábbi fejezetek szokták a tudományos igényű dolgozatok gerincét képezni.

 • Bevezetés: Rögtön az elején bemutatod a témád, mi érdekelt benne, és mit fogsz vele csinálni. (Ha vannak kutatási kérdések, itt már lehet őket említeni.)
  Igazából ezt érdemes a végén hozzáírni, mert írás közben változhat, amiről írsz, vagy a téma megközelítése. Amikor pedig megírtad, sokkal könnyebb leírni, hogy miről szól a dolgozat, mint amikor még nem írtál belőle semmit. Tudjuk, nagy a csábítás, hogy ezzel kezdj, de ne akarj kétszer dolgozni rajta.
 • Szakirodalmi áttekintés: NEM összeollózás, hanem az olvasott szakirodalom áttekintése, vagyis a saját szempontjaid szerinti bemutatása.
 • Módszer és anyag: Ha bármilyen kísérlet vagy anyaggyűjtés az alapja a dolgozatodnak, itt kell olyan mélységig leírni, hogy pontosan értse az olvasód, hogy kivel, mikor, mit csináltál, és miért.
 • Eredmények: a begyűjtött adatok ismertetése. Ne légy rest grafikonokat és táblázatokat gyártani belőle. (Így neked is könnyebb lesz átlátni az eredményeidet.)
 • Következtetések: Értelmezd az adatokat a szakirodalmi áttekintés és a kutatási kérdéseid fényében. Röviden: válaszolj a kutatási kérdéseidre. Foglald össze, mire jutottál a dolgozatban.
 • Befejezés: Visszacsatolsz benne a bevezetéshez. Mit is csináltál, mire jutottál, és hogyan? (Esetleg, merre vehető innen az irány v. mit kellett volna másképp csinálni.)
  Javasolt ezt is a végén megírnod, amikor már túl vagy a dolgozaton, így meglesz az a tapasztalatod, hogy mit csináltál volna másképpen, a dolgozatban mire jutottál.
 • Irodalomjegyzék: A felhasznált irodalom, forrásaid listája betűrendben. Tanszékenként más és más irányelvek vonatkoznak az elkészítésére. Kutasd fel a kiadott irányelveket és alaposan tanulmányozd.
 • Tartalomjegyzék: Ez általában a dolgozat elejére kerül. Ha Wordben (vagy más, hasonló szövegszerkesztővel) írtad és használtál címsorokat, vagy más kiemelést, akkor a megfelelő menüpont segítségével egy kattintással elkészítheted és beillesztheted.
 • Mellékletek (ha vannak): Felmérések és kérdőívek, interjúk, kiegészítő táblázatok és grafikonok, ezek mind kerülhetnek a végére a mellékletként. Az oldalszámokba ez nem számít bele, de ha tényleg relevánsak, emelheted velük a dolgozatod értékét.