Hogyan keress irodalmat?

Merre indulj irodalmat keresni?

Kézenfekvő megoldás a katalógusunkkal kezdeni. Első nekifutásra a cím mezőben érdemes keresni, többféle kulcsszóval (itt jön jól, ha jól behatároltad a témád). Nincs mese, csonkolni kell: bár elsőre brutálisan hangzik, a csonkolás itt annyit jelent, hogy a csillag (*) karaktert használod, hogy a ragok, jelek és egyéb toldalékok ne sokszorozzák meg a munkád. Ha teszem azt, ha magáról a szakdolgozatírásról kell anyag, azt írd be a keresőbe: szakdolgoz*. Így egyszerre ad találatot a szakdolgozat, szakdolgozó, szakdolgozatot, szakdolgozatok, szakdolgozatokban, szakdolgozatírás, szakdolgozatírást, szakdolgozatírásnak stb. szavakra. Egyéb keresési technikákról bővebben erre találsz infót.

Természetesen folyóiratcikkekben is keresned kell: ha magyar nyelvű forrásokat keresel, irány a MATARKA! Ha szeretnél idegen nyelven – többnyire angolul – olvasni, akkor az online forrásainkat ajánljuk.

Legyen egy listád az egymással összefüggő fogalmakról, mert így minden kulcsszóra, akár egyenként, akár együtt rákeresve növelheted és pontosíthatod a találati listádat.
Néhány példa:

  • főnév, névszó, szófaj (egyre nagyobb kategóriák)
  • férfi-női kommunikáció, nemi szerepek, nemi sztereotípiák, gender elméletek, társalgáselemzés (összefüggő fogalmak, tudományterületek)
  • bekerítés, enclosure, gyapjú (összefüggő fogalmak)
  • lipid, glicerin, zsírsav, makromolekula (rész-egész viszony, kisebb-nagyobb kategória)

A témakörödet te ismered a legjobban, te ismered a speciális fogalmakat, ezekre mind-mind érdemes rákeresned.

Továbbá nagy segítség lehet a Wikipédia – mint kutatási segédanyag használd bátran! (+1 csak neked: a wiki felhasznált irodalmára is vess rá egy pillantást! A későbbiekben jól jöhet. 😉 )

Ezen felül vess egy pillantást az általános források menüpontra; hasznos kiindulópontokat gyűjtöttünk össze.

Javasoljuk, hogy szánj rá időt, keresd meg a neked valót, és rágd meg alaposan! Közben: jegyzetelj, jegyzetelj és jegyzetelj!