Hogyan írj?

Az írásnál érdemes figyelembe venned, hogy a felkutatott irodalmak a témádról és a szakterületedről adtak némi képet. Minél többet foglalkozol a források kutatásával, annál jobban fogod látni, hogy kik a legfontosabb kutatók, mik a legfrissebb kutatási irányok, milyen új és jól bevált fogalmak vannak.

Ez fontos, de most neked kell a színre lépned, és

  • elolvasnod a sok cikket, könyvet és tanulmányt
  • ezekből leszűrnöd a lényeget,
  • kialakítanod a saját értelmezésed, amibe
  • a saját kérdéseid és kutatásod kell belehelyezned.

Ebben akármilyen sokat tud a tanárod segíteni, a legtöbb munkát mégis neked kell belefektetni.

Olvasnod kell, értő szemmel, nyugodt körülmények között, miközben szorgalmasan jegyzetelsz. Érdemes figyelni a számodra fontos fogalmak definícióit, a módszertani megjegyzéseket és az elméleti háttér ismertetését. Neked ugyanígy fel kell majd vázolnod az általad választott elméleti hátteret, ugyanúgy kell definíciókat megadnod és a módszereidet is le kell írnod. Ennek részletessége a szakterületedtől függ.

Írás közben mindig kiemelt figyelmet szentelj arra, hogy feljegyzed, mit és honnan írtál ki (melyik könyvből, melyik oldalról)! Ha szó szerint idézel, akkor ne felejts el idézőjeleket használni! Online forrás esetében linkek felírása stb. (Bővebben ide kattintva.) Hidd el, nem akarsz a kész dolgozat előtt úgy ülni, hogy tudod az adott gondolatot írtad valahonnan, de nem tudod honnan. Továbbá, az irodalomjegyzék megírásánál is kiemelt szempont, hogy pontosan hivatkozz. Elsőre nem baj, ha csak a gondolataidat írod le egymás után, a lényeg úgyis az, hogy a végső dolgozat legyen szépen megformált. Ha te úgy érzed, hogy egymás után jó leírni mindent és szöveg közben hivatkozol, akkor hajrá, csak ne felejtsd el a végén összerendezni őket!

Azért érdemes sok munkát és időt belefektetni az alapos és értő olvasásba, majd a részletes, de már a te gondolataidat is tükröző jegyzetelésbe, mert akkor sokkal könnyebb az olvasottakat és a gondolataid egy lineáris, irodalmi áttekintésbe rendezni. Lineáris, tehát egy vonalat kell követnie, és ezt a vonalat neked kell kitalálnod! (Hopp a vázlat…) Honnan jut el hová, milyen útvonalon? Például valamiféle időbeli sorrendiséget követve, vagy a nagyobb fogalom felől a szűkebb felé haladva, esetleg különböző szerzők / elméletek ütköztetésével, vagy ezek keverékével? Kövesd a logikai vonalat.

Ráadásul ezzel alapozod meg a saját mondanivalódat, tehát csak olyat idézz és írj, ami a TE témádhoz és mondanivalódhoz kötődik.

Könnyebb megírni, mint amilyennek tűnik, majd szépen lehivatkozni. Ezzel csak a saját későbbi munkádat könnyíted meg. Így bizonyítod, hogy tényleg olvastad, sőt ismered a szakirodalmat!