Plágium

A plágium az, amikor úgy használod fel más szerzők gondolatait, szövegeit, fogalmait, ábráit, hogy arra nem utalsz semmilyen formában sem a dolgozatban. Minden esetben fontos, hogy pontosan hivatkozz! Ha nem teszed meg, az jogtalan használatnak minősül! Természetesen ettől függetlenül, ha találsz egy jó gondolatmenetet vagy egy idézetet, amit be tudsz építeni a dolgozatodba, tedd bátran, de ne a sajátodként tüntesd fel.

A plágium legsúlyosabb esete, ha szóról szóra veszed át a szöveget vagy annak egy részletét bármiféle hivatkozás nélkül. Vagyis egy az egyben lemásolod valaki munkáját és sajátodként akarod feltüntetni. Ez kiterjedhet az egész dolgozatra vagy annak egy fejezetére.

A második legproblémásabb eset, amikor ctrl+C-vel copyzod a szöveget vagy annak egy részletét anélkül, hogy hivatkoznál rá. Például, amikor egy adott mondatban csak pár rokonértelmű szóval helyettesíted az eredeti szöveget.

A harmadik leggyakoribb és egyben legnagyobb hiba az, amikor fogsz két vagy több forrást és azokat összeollózod – akár szó szerint, akár csak tartalmilag – anélkül, hogy bármilyen saját gondolatot hozzáfűznél. Ugyan ez nem feltétlen számít plágiumnak, ha idézed, viszont nagyon könnyen támadható, mert nincsenek benne a saját gondolataid. Így érdemes elkerülni.

Mivel a dolgozatod “hivatalos” mű, így az, amit abban idézés nélkül leírsz, a saját gondolatodnak számít. Azt pedig senki sem szereti, ha a szellemi termékét ellopják. Ugyan ez igaz arra is, amikor forrás nélkül tesznek ki egy szerzői jogvédelem alatt álló képet például.

Hogyan kerüld el?

Nem kell túlbonyolítani: hivatkozz!
Szakterületenként más és más szabályok, ill. hagyományok vonatkoznak a formai tartalmi követelményekre, így a hivatkozásokra és az irodalomjegyzékre is. Ennek utána kell járnod!
Ugyanakkor van néhány általános szabály, amit érdemes tudni és szem előtt tartani.

  • Ha valamit szó szerint idézel egy könyvből, folyóiratból, online tartalomból, akkor azt minden esetben a szerző, az év és oldalszám (ha van) megjelölésével tedd!
  • Ha ugyanonnan írsz egymás után(!) anyagot, akkor használhatod az Uo.: (Ugyan onnan) + oldalszám jelölést.
  • Amennyiben nem szó szerint idézel, hanem csak egy tartalmi részre, gondolatra, úgy oldalszámot nem kell feltüntetned, csupán a szerző nevét, évszámot, majd az irodalomjegyzékben kifejtened a konkrét címet.
  • Online hivatkozások esetében, amennyiben például cikkre hivatkozol és az író valamilyen álnéven ír, úgy keresd meg, hogy mi a teljes neve a szerzőnek, és azt tüntesd fel!
  • Ha olyan oldalra hivatkozol, aminek tartalma változhat az idők során, a megtekintés dátuma maradjon az az időpont, amikor te magad hivatkoztál rá.

Hogy könnyebb dolgod legyen, a szakterületek forrásai mellett számos tanszék és intézet szakdolgozati követelményeit is összegyűjtöttük neked.

Ajánljuk még a következő angol nyelvű, példákkal illusztrált ismertetőt.

Ha pedig mindennel elkészültél, de biztosra szeretnél menni, a Klebelsberg Könyvtár segítséget nyújthat neked szakdolgozatod plágiumellenőrzésében. Az ellenőrizendő dokumentumokat docx formátumban a plagium@ek.szte.hu címre tudod elküldeni. Mindenképpen írd meg a tanszéket és a témavezetőd nevét is!
Fontos tudni, hogy szakdolgozatodat csak a karodon keresztül tudjuk fogadni! Bővebben itt olvashatsz szolgáltatásunkról.