Egy jó vázlat már fél siker

A vázlatírás sok szempontból hasznos dolog. Egyrészt sok konzulens azzal kezdi a konzultációját, hogy be kell mutatnod neki egy vázlatot. Ez neked is remek útmutatás lesz a munkád során. Érdemes először nagyobb témákból kiindulnod és egy logikai vonalat követned. Ne akarj ugrálni a témák között! Ha már tudod mit/miről akarsz írni, könnyebb lesz irodalmat keresned hozzá. Ebből következik, célirányosabban tudsz haladni, jobban be tudod osztani az írásra szánt időt. Amelyik témát nagyobbnak érzed (már az elején), arra értelemszerűen több időt kell szánnod. Látni fogod, hogy így sokkal jobb időmenedzsmentet tudsz kialakítani, legyen az fél évvel, vagy egy héttel a leadás előtt. Nem utolsó sorban a konzulensed is akkor tud hozzáadni érdemi gondolatot, ha már látja, hogy foglalkoztál a témával. Az első lépést neked kell megtenni!

Egy jó vázlat áttekinthető. Itt láthatod, hogy milyen részeket kell megírnod. Ezek alapján indulj el. Ne akard a befejezéssel kezdeni a vázlatot, mint ahogy a kutatási módszereket se tedd az utolsó helyek egyikére. Mint anno a suliban: bevezetés – tárgyalás – befejezés. Ez az alap séma, ezen belül kell neked rendezkedni.

Nem érdemes azonban túlságosan szétbontani, amiről írni akarsz. Gondolj bele, te tudod követni, hogy a tankönyvekben a 3.2.1.2-as fejezet pontosan hova is tartozik? Egy-két gondolatig érdemes csak belemenni a témába, így te sem fogsz belekavarodni. Továbbá nem is biztos, hogy lesz időd, energiád mindent vázlatpontot megfelelően kifejteni, míg ha kicsit nagyobban gondolkodsz, tartalmasabb írást tudsz összehozni. Ha pedig menet közben úgy érzed, hogy nagyon tág egy témakör, akkor érdemes tovább bontanod. Ne feledd, mindig a nagyobb témakörből indulunk ki, de ezt igazán az írás során fogod tapasztalni.

Ha megvan a vázlatod, az írást már szinte bármelyik vázlatponttal elkezdheted (de ugye befejezéssel és konklúzióval nem kezdünk). Ez jó taktika, hogy tudd, merre akarsz elindulni, te érzed, min akarsz túl lenni, mihez találtál először irodalmat, a végén majd összerakod az egészet.

(Psszt, nézd csak a bal oldali menüsávot! Az önmagában egy példa, hogyan épül fel egy vázlat 😉 )