Mentsd, töltsd fel, nyomtasd, köttesd!

  • Mentsd!

A Könyvtár számítógépein megszerkesztheted a dolgozatot, kinyomtathatod, vagy innen föl is töltheted a megfelelő felületre.
Figyelj arra, hogy minimum két, de inkább három helyen tárolj a legfrissebb verzióból elektronikus példányt, de persze arra is vigyázz, hogy mindig a legfrissebbet vedd elő, és abba dolgozz! Ebben neked kell a számodra legkényelmesebbet kitalálnod:

Például, ha mindig online dolgozol, érdemes felhőben tartani 1 mesterpéldányt, azt megnyitni, abban dolgozni, és azt óránként-kétóránként oldschool módra elmenteni winchesterre, pendrive-ra és/vagy elküldeni magadnak. Azonban a modern technológiának hála, ha Google Dokumentumban dolgozol, ott minden változást azonnal ment a rendszer. Ez nagy előny lehet.
Ingyenes tárhelyet nagyon sok felhőalapú szolgáltatás ad, pl. Google Drive, OneDrive, box.com, Dropbox, iCloud, stb. Ha már van, használd bátran, ha még nincs, nézz szét, így nem vagy konkrét munkaállomáshoz, számítógéphez kötve.

Ha inkább offline dolgozol szívesen, legyen 2 pendrive-od, és ha benne vagy a munkában, 2-3 óránként ments mind a kettőre és a winchesterre is. Tudj róla, hogy a pendrive-ok sérülékenyek, és nagyon könnyen eltűnnek. Másik megoldás, ha a telefonodra mentesz, amennyiben van erre lehetőséged. Azt nem hagyja el olyan gyakran az ember, mint egy pendrive-ot.
Ha tudod követni, és ez nem stresszel, érdemes a fájlnevekkel is követni a dolgot, pl. naponta/hetente a dátumot beleírva “mentés másként” funkcióval új és új verziókat létrehozni. Természetesen, ha neked bonyolultabb a verziókat követni, ne tedd! A saját munkafolyamatod, a saját kényelmed számítson. Azonban egy-egy nagyobb változtatás, törlés, átírás előtt mindenképpen ments le magadnak egy példányt, amit ilyen formában megőrzöl. Ki tudja, mikor jöhet jól, azon a pár megabájton ne múljon!

Nézz utána, hogy pontosan meddig és pontosan milyen formátumban és hány példányban kell a dolgozatot leadni. Ezt általában a kari és tanszéki/intézeti szabályok metszete. Légy résen, tudd pontosan, hogy mi a feladat!

  • Töltsd fel!

Az előbbi tanács a feltöltésre is igaz. Tudd, hogy hová, milyen felülettel, milyen adatok megadásával, milyen formátumú fájlt kell feltöltened! Tervezd meg, hogy honnan fogod feltölteni (ha például már nincs tagságod nálunk, nem fogod tudni a számítógépeinket használni!)
Ha nagy fájlokat (videó, hang, sok kép) akarsz mellékletként feltölteni valahová, tájékozódj időben erről; a legtöbb fájlfeltöltő oldalnak limitje van.

  • Nyomtasd!

Biztos, hogy papíron is le kell adni a dolgozatot? Ha nem, magadnak akkor is érdemes lesz majd egy példányt nyomtatnod. A védésre ugyanis ezt kell először újraolvasnod, mert ezt kell megvédened; tudnod kell, mi van benne, ráadásul papírról olvasva észrevehetsz olyan hibákat/elütéseket is, amit képernyőn nem láttál.

  • Köttesd!

Ha nálunk csináltatod, a kötészetünket tudod igénybe venni. Ők a klasszikus fekete, keményborítású kötést tudják megoldani, de akár ott helyben spiráloznak is neked. Gondolhatod, hogy a leadás napján sokan lesznek: vagy legyél kész előbb (Valaki szeret veszélyesen élni!), és te csak lazán kísérgesd a haverokat, vagy tervezd meg előre, hogy mikor és hol fogsz nyomtatni és köttetni/spiráloztatni. Esetleg adj le előrendelést.